علل ایجاد جوش بر روی چانه و گردن

جوش و آکنه معمولا در مناطقی که غدد چربی زیادی وجود دارد مانند صورت، پشت و سینه ایجاد میشوند. و برخی افراد نیز در امتداد فک خود تا ناحیه گردن جوش هایی دارند. شاید فردی به دلیل استفاده از لوازم آرایشی سنگین ابتلا به جوش در این نواحی شده باشد و یا برای فرد دیگری دلایل و عوامل مختلفی دخیل باشند. به همین دلیل ما تصمیم داریم در این مقاله به بررسی علل، درمان و راه های پیشگیری از جوش چانه و گردن بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

 

علت جوش زیر چانه و گردن چیست؟

زیر پوست غدد چربی ریزی وجود دارند که برای روان کردن و محافظت از پوست، روغن تولید میکنند. جوش زمانی رخ میدهد که فولیکول های مو در پوست بوسیله چربی اضافی، آلودگی و سلول ها مرده مسدود میشوند. فولیکول های مسدود شده کثیفی را به دام می اندازند و باعث تولید جوش های سرسیاه و سرسفید میشوند. لذا افرادی که دارای پوست چرب و مستعد آکنه هستند باید روتین مخصوص پوست چرب داشته باشند.
باکتری هایی که روی پوست زندگی میکنند نیز میتوانند فولیکول های مسدود شده را آلوده کنند. و این مسئله باعث ایجاد جوش، کیست و ندول میشود که قرمز و ملتهب هستند. علل رایج جوش های چانه و گردن و امتداد فک عبارتند از:

علت جوش زیر چانه و گردن چیست

۱. محصولات آرایشی

مرطوب کننده ها، لوازم آرایشی و محصولات مو که روغن هایی سنگینی دارند، منافذ را مسدود میکنند و باعث ایجاد جوش در نواخی مختلف از جمله فک و گردن میشوند.

۲. تجهیزات ورزشی

استفاده از کلاه ایمنی و چانه بند و یا سایر تجهیزات مخصوص صورت که گرما و تعریق را در این ناحیه حبس میکند میتواند منجر به ایجاد جوش شود.

۳. آلات موسیقی

سازهایی که با خط فک در تماس هستند مانند ویولن نیز میتوانند با انتقال آلودگی به پوست منجر به ایجاد جوش شوند.

۴. اصلاح صورت

اصلاح کردن صورت میتواند پوست را تحریک کند بخصوص در مردانی که پوستی مستعد به آکنه و جوش دارند. اصلاح صورت با استفاده از تیغ های کثیف و نامرغوب اجازه ورود باکتری ها را به پوست میدهد. استفاده از تیغ های قدیمی و کهنه نیز میتواند منجر به عفونت، ابتلا به جوش و تشدید جوش های قبلی شود.

۵. داروها

برخی از داروها از جمله داروهای استروئیدی و داروهایی که برای درمان افسردگی و اختلال دو قطبی مصرف میشوند، آکنه و جوش را بعنوان یکی از عارضه های جانبی با خود به همراه دارند.

۶. رژیم غذایی

برخی محققان معتقدند که سلامت روده میتواند در ایجاد جوش تاثیر داشته باشد. زیرا برخی مواد غذایی میتوانند در تغییر سطح هورمون ها دخیل باشند. به رژیم غذایی خود نگاهی بیندازید و ببینید که آیا با کاهش مصرف قند، نان سفید، غذاهای فرآوری شده و لبنیات به کاهش جوش در خط فک و گردن شما کمک میکند یا خیر.
مطالعات و تحقیقات بسیاری نشان میدهند که جوش خط فک و گردن در زنان شایع تر از مردان است. بطور کلی آکنه بزرگسالان میتواند به علت موارد زیر باشد:

۷. نوسانات سطح هورمون ها

برخی از خانم ها درست قبل از زمان قاعدگی، در دوران بارداری و در دوران پیش از یائسگی یا پس از قطع یا شروع به مصرف داروهای ضدبارداری دچار آکنه در صورت بخصوص در چانه، فک و گردن میشوند.

۸. سندروم تخمدان پلی کیستیک

این اختلال در سیستم غدد درون ریز خانم ها میتواند منجر به جوش و افزایش وزن شود. سندروم تخمدان پلی کیستیک وضعیتی است که در آن سطوح بالایی از هورمون های مردانه در تخمدان زنان تولید میشود. همچنین میتواند باعث ایجاد کیست های کوچک در تخمدان شود.

 

روش های درمانی جوش چانه و گردن

چند درمان ایمن و موثر برای کاهش جوش چانه و گردن وجود دارد:
 
درمان جوش چانه و گردن

 

درمان های بدون نسخه

افرادی که دارای جوش های خفیف مثل جوش های سرسیاه و سرسفید هستند معمولا میتوانند آنهارا با محصولات ضد جوش فوری بدون نسخه درمان کنند. این محصولات حاوی بنزوئیل پراکسید و اسید سالیسیلیک هستند که با استفاده منظم از آنها ۶ تا ۸ هفته طول میکشد تا جوش ها از بین بروند.
 
 

درمان های تجویزی

اگر جوش ها به محصولات بدون نسخه پاسخ ندهند احتملا شدت بالایی دارند، ملتهب شده و گاها دردناک هستند. در چنین مواقعی باید به متخصص مراجعه کنید. پس از معاینه، متخصص پوست ممکن است گزینه های درمانی زیر را پیشنهاد کند:

• درمان های موضعی

افراد میتوانند مستقیما این محصولات را روی پوست بمالند. این درمان ها ممکن است غلظت بیشتری از بنزوئیل پراکسیدها و اسید سالیسیلیک های موجود در درمان های بدون نسخه را داشته باشند. ژل کلیندامایسین یکی از انواع درمان های موضعی تجویزی است.

• آنتی بیوتیک های خوراکی

ممکن است برخی افراد نیاز به مصرف چندماهه آنتی بیوتیک ها داشته باشند که معمولا همراه با یک درمان موضعی تجویز میشوند.

• قرص های ضدبارداری

قرص های ضدبارداری میتوانند آکنه را کاهش دهند. دقت کنید که نباید خودسرانه از این قرص ها مصرف کنید. زیرا قبل از مصرف، پزشک حتما باید نوع آکنه های شما و شرایط بدنی تان را بررسی کند.

• اسپیرونولاکتون

این داروی تجویزی گاهی برای درمان جوش و آکنه تجویزی میشود که میتواند باعث افزایش رشد موهای زائد در خانم ها شود.

• ایزوترتینوئین

این دارو یک داروی بسیار موثر برای موارد شدید جوش و آکنه است. با اینکه ایزوترتینوئین یک داروی موثر است ولی میتواند باعث ناهنجاری های هنگام تولد، افسردگی و احساسات خودکشی شود. حتما باید آنرا تحت نظر پزشک مصرف کنید.
برخی درمان های غیر داروئی نیز وجود دارد که شامل لیزردرمانی، نوردرمانی و لایه برداری شیمیایی و در موارد شدید تخلیه جوش ها از طریق جراحی میشود.
 

درمان خانگی جوش چانه و گردن

برخی درمان های جایگزین خانگی نیز وجود دارند که برای کاهش جوش های فک و گردن از آنها استفاده میشود. این درمان ها عبارتند از:
• عصاره چای سبز
آلوئه ورا
• روغن درخت چای
 

عوارض جانبی درمان های موضعی

عوارض جانبی درمان های جوش به روش و قدرت درمانی که استفاده میکنید بستگی دارد. برای داروهای موضعی آکنه، شایع ترین عارضه جانبی خشکی و تحریک پوست است. خوشبختانه این علائم موقتی هستند. اینها اغلب با عادت کردن پوست شما به داروها بهبود می یابند. اگر پوست شما پس از مصرف داروهای موضعی به شدت دچار خارش، سوزش و یا پوسته پوسته شد حتما به پزشک خود اطلاع بدهید.
 

عوارض جانبی درمان های دارویی

عوارض جانبی احتمالی داروهای خوراکی میتواند جدی تر باشد. آنتی بیوتیک ها میتوانند باعث ناراحتی معده یا سرگیجه و سبک سری شوند. اگر بطور همزمان با آنتی بیوتیک ها از قرص های ضدبارداری مصرف میکنید از روش های کنترل بارداری دیگر نیز استفاده کنید. زیرا برخی از آنتی بیوتیک ها میزان محافظت قرص های ضدبارداری از شما در برابر باردار شدن را کاهش میدهند. یکی از عارضه های جانبی قرص های ضد بارداری برای درمان جوش، خطر لخته شدن خون و افزایش فشار خون است.
ایزوترتینوئین خوراکی میتواند عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند بخصوص اگر در حین مصرف آن باردار شوید. نقایص شدید مادرزادی در نوزادانی که مادرانشان به هنگام حاملگی از ایزوترتینوئین مصرف کرده اند، گزارش شده است. این دارو همچنین میتواند خطر افسردگی را افزایش داده و بر سطح کلسترول و عملکرد کبد تاثیر بگذارد.
 

دیگر مشکلات پوستی بر روی فک، چانه و گردن

آکنه تنها حالتی نیست که میتواند موجب ایجاد جوش در امتداد خط فک و گردن شود. سایر بیماری ها که اغلب برخی از آنها بعنوان جوش در نظر گرفته میشوند عبارتند از:

دیگر مشکلات پوستی بر روی فک، چانه و گردن

روزاسه که باعث قرمزی، تورم و برآمدگی پوست میشود.
سلولیت یک عفونت باکتریایی رایج که موجب قرمزی و تورم میشود.
دمل یک عفونت پوستی است که برجستگی های قرمز پر از چرک ایجاد میکند که دردناک هستند.
فولیکولیت که در آن موهای به سمت داخل رشد کرده منجر به ایجاد زخم های عفونی و گاهی اوقات پر از چرک میشوند.
درماتیت تماسی یک واکنش پوستی به محصولاتی است که از آنها استفاده میکنید مثل شوینده های صورت.

 

کدام مواد غذایی به کاهش جوش های فک و گردن کمک میکنند؟

بطور کلی مصرف برخی غذاها برای پوست مناسب هستند. خوردن غذاهایی تهیه شده از کربوهیدرات های پیچیده میتواند جوش فک و گردن را کاهش داده و یا از ابتلا به آنها جلوگیری کند. کربوهیدرت های پیچیده در غذاهای زیر یافت میشود:
• غلات کامل
• حبوبات
• میوه هاو سبزیجات فراوری نشده
برخی دیگر از مواد غذایی مناسب برای کاهش جوش عبارتند از:
• میوه ها و سبزیجات سبز و نارنجی
• اسفناج و سبزیجات دیگر به رنگ سبز تیره
• گوجه فرنگی
• برنج قهوه ای
• دانه کدو تنبل
• لوبیا – نخود – عدس
• ماهی قزل آلا و انواع ماهی های چرب
• آجیل و مغزها
هنگام برنامه ریزی برای رژیم غذایی همیشه هرگونه آلرژی یا حساسیت غذایی محتمل را در نظر بگیرید.

 

کدام ویتامین ها به کاهش جوش های فک و گردن کمک میکنند؟

برخی ویتامین ها هستند که به کاهش جوش ها کمک میکنند. در صورت داشتن یک رژیم غذایی متعادل احتمالا این ویتامین ها را دریافت خواهید کرد ولی اگر محدودیت هایی در رژیم غذایی خود دارید میتوانید برای استفاده از مکمل ها از پزشک خود مشورت بگیرید. برخی از این ویتامین ها عبارتند از:
ویتامین A یک آنتی اکسیدان است که با اثرات نامطلوب جوش و رادیکال های آزاد که میتوانند منجر به آسیب سلولی و پیری زودرس شوند مبارزه میکند.
ویتامین D سیستم ایمنی را تقویت میکند و خاصیت ضد میکروبی دارد. ویتامین D نیز از اثرات منفی باکتری های آکنه بر روی پوست جلوگیری میکند.
روی باعث کاهش تولید چربی در پوست میشود. کاهش تولید روغن به کاهش احتمال رشد باکتری ها و مسدود شدن منافذ و در نتیجه جلوگیری از ایجاد جوش کمک میکند.
ویتامین E تا حد زیادی بعنوان یک ضد التهاب و آنتی اکسیدان استفاده میشود. ویتامین E سریعا جذب پوست میشود و روند بهبود آکنه را تسریع میکند.

 

پیشگیری از ایجاد جوش بر روی فک و گردن

در اینجا چند راه برای پیشگیری از جوش های خط فک و گردن وجود دارد:
• صورت خود را دو بار در روز با استفاده از شوینده های ملایم و آب ولرم بشویید.
• از شستشوی زیاد صورت و گردن خودداری کنید.
• جوش های قبلی را دستکاری نکنید زیرا میتواند منجر به ایجاد زخم و بیشتر شدن آن ها شود.
• از محصولاتی که ممکن است پوست تان را تحریک کند اجتناب کنید. محصولاتی مثل تونرها، لایه بردار ها، اسکراب ها و تیغ ها.
• از دست زدن به صورت خود که میتواند باعث گسترش باکتری ها و تشدید جوش ها شود خودداری کنید.

 

سخن پایانی

متخصصان پوست توصیه میکنند که برای جلوگیرزی از بدتر شدن جوش ها آنهارا سریع تر درمان کنید. بنابراین اگر بر روی خط فک، زیر چانه و گردن خود دارای جوش هستید انهارا به حال خود رها نکنید. درمان در مراحل ابتدایی آسان تر است و از شدید شدن آنها جلوگیری میکند. ما در اینجاد به دلایل ابتلا به جوش در فک و چانه و گردن پرداختیم و از روش های درمانی آن و عوارض برخی از این درمان ها گفتیم.