مواد آرایشی میتوانند موجب حساسیت چشم شوند
اصطلاح دیگری که برای حساسیت و قرمزی چشم به کار میرود “خون افتادن” در چشم است. قرمزی و یا خون افتادن در چشم اغلب بدون درد است که چندان نگران کننده نیست. قرمزی و حساسیت چشم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها آرایش کردن چشم است. برخی افراد چشمان حساسی به ابزار و مواد آرایشی چشمی دارند. در ادامه مطلب به دلایل خون افتادن و حساسیت چشم و درمان های آن میپردازیم.
منظور از قرمزی و حساسیت چشم چیست؟
قرمزی چشم معمولا به معنای این است که سفیدی چشم، خون آلود است و یا به اصطلاح خون افتاده است. خون افتادن در چشم به دلیل تغییراتی است که در رگ های خونی که غشای جلوی چشم را تامین میکنند، اتفاق می افتد. “ملتحمه” غشایی است که جلوی چشم را میپوشاند. رگ های خونی این غشا میتوانند گشاد شوند و باعث قرمزی چشم ها شوند. این اتفاق معمولا ناشی از:
• عفونت، مثلا از طریق باکتری
• واکنش آلرژیک
• التهاب
• مشکلات نادرتری مثل افزایش فشار داخل چشم
در اکثر مواقع علت آن ورم ملتحمه است.
عفونت و آلرژی چشم چه دلایلی دارد؟
حساسیت چشم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
• عفونت چشم باکتریایی
عفونت باکتریایی باعث قرمزی، تورم و ترشح از چشم ها میشود. این نوع عفونت میتواند مسری باشد که در اثر تماس با نوعی باکتری ایجاد میشود. لوازم و محصولات آرایشی حاوی مواد نگه دارنده برای جلوگیری از رشد باکتری هستند. اما اگر محصول به درستی مهر و موم نشده باشد، باکتری میتواند به داخل آن نفوذ کند. لوازم آرایشی پس از گذشتن از تاریخ انقضای شان نیز مستعد باکتری هستند، بنابراین با استفاده از آنها خطر عفونت چشم بالا میرود.
• عفونت چشم ویروسی
معمولا افراد پس از عفونت دستگاه تنفسی به عفونت های ویروسی چشم مبتلا میشوند. نشانه های این نوع عفونت، خارش و تورم چشم ها است. عفونت ویروسی بسیار مسری است زیرا ذرات ویروس میتواند برای هفته ها روی اشیا باقی بمانند و افراد دیگر را براحتی آلوده کنند. در صورت داشتن علائم، فورا به پزشک مراجعه کنید.
• خراش قرنیه
هنگام استفاده از ریمل و خط چشم، احتمال صدمه زدن به قرنیه چشم بسیار بالاست. مراقب باشید تا این وسیله با چشم تان تماس نداشته باشند. از آرایش کردن در وسیله نقلیه در حال حرکت خوداری کنید. قرنیه خراشیده میتواند منجر به سایش قرنیه شود. در چنین حالتی خاراندن چشم که حاوی مواد آرایشی قدیمی است میتواند باعث عفونت جدی شود.
• واکنش های آلرژیک
اگر آلرژی دارید و یا چشمانتان حساسیت دارند، همیشه برچسب محصول را بررسی کنید. فرمول های آرایشی محصولات میتوانند مدام تغییر کنند. بنابراین شما هم مدام آنهارا بررسی کنید. مواد شیمیایی، عطرها و مواد نگهدارنده در لوازم آرایشی باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در برخی مصرف کنندگان میشود. نیکل و اکسید آهن محرک های رایجی هستند که در لوازم آرایشی یافت میشوند.
یک ماده آلرژی زا میتواند منجر به آب افتادن، قرمز شدن، متورم شدن و یا عفونی شدن چشم ها شود. هیچوقت فکر نکنید صرف داشتن برچسب بدون حساسیت، آن محصول منجر به حساسیت نمیشود. اگر دارای آلرژی هستید و چشمان حساسی دارید بهتر است چند مارک لوازم آرایشی را امتحان کنید تا در نهایت به محصولی مناسب و بدون خطر برسید.
• استفاده از لنز آلوده
اگر از لنز استفاده میکنید ممکن است بیشتر در معرض حساسیت چشم و مشکلات دیگر قرار بگیرید. ذرات ریز هم میتوانند براحتی و به سرعت چشمان شما را آلوده کنند. اگر لنزها به چربی دستان تان آلوده شوند میتوانند به سرعت منجر به عفونت شوند. بنابراین بهتر است قبل از آرایش کردن لنزها را قرار دهید. اگر میخواهید پس از آرایش آنها در چشمانتان بگذارید، مطمئن شوید که روی دست هایتان روغن یا مواد آرایشی وجود ندارد.
• ورم ملتحمه (چشم صورتی)
همانطور که از نامش مشخص است، چشم صورتی (pink eye) میتواند باعث التهاب در ناحیه چشم شود.این بیماری بسیار مسری است و به ۳ شکل ظاهر میشود: باکتریایی، ویروسی و آلرژیک. ورم ملتحمه باکتریایی معمولا با یک آنتی بیوتیک درمان میشود و ورم ملتحمه ویروسی و آلرژیک را نیز میتوان با کمپرس خنک و اشک مصنوعی درمان کرد. پزشک میتواند به شما در شناسایی علت تحریک و نحوه درمان آن کمک کند.
• بلفاریت
بلفاریت یک اختلال التهابی و شایع چشم است که منجر به قرمزی و حساسیت چشم میشود. نشانه های آن شامل:
o خارش
o سوزش
o پوسته شدن اطراف چشم
برای جلوگیری از این بیماری باید چشم و پلک ها را تمیز نگه دارید و در معرض لوازم و محصولات آلوده قرار ندهید.
• خونریزی زیر ملتحمه
در این نوع از قرمزی، تنها یک تکه از سفیدی چشم خون می افتد. این اتفاق ممکن است پس از یک ضربه جزئی، سرفه یا عطسه ایجاد شود. فشار خون بالا و استفاده از داروهای رقیق کننده خون نیز میتوانند احتمال خونریزی در این ناحیه را افزایش دهند.
این مورد بطور کلی در عرض دو هفته بدون درمان، حل میشود. ولی در صورت داشتن درد یا سوزش به پزشک مراجعه کنید.
آیا آرایش میتواند منجر به عفونت و آلرژی چشم شود؟
عفونت و در نتیجه آن قرمزی چشم زمانی رخ میدهد که باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها به بخشی از چشم و یا نواحی اطراف آن حمله میکنند. یکی از علل شایع عفونت چشم در خانم ها، آرایش چشم است. مخصوصا زمانیکه از تاریخ انقضای لوازم آرایشی چشم گذشته باشد. زیرا لوازم آرایشی قدیمی میتواند حاوی سطوح بالایی از میکروب و قارچ باشد.
علاوه بر لوازم آرایشی های قدیمی، استفاده از برس های آلوده روی مژه یا پلک نیز میتواند منجر به عفونت چشمی شود. با گذشت زمان برس آلوده میتواند منجر به تجع باکتری در ظرف لوازم آرایشی نیز شود. این امر احتمال عفونت چشم یا واکنش آلرژیک را با هربار استفاده از محصول افزایش میدهد. برای مثال حساسیت به ریمل میتواند از این دست باشد که علائم و درمان های خاص خود را به همراه دارد.
عفونت چشم چه نشانه هایی دارد؟
عفونت چشم میتواند نشانه های مختلفی داشته باشد که دو تا سه مورد آنها شیوع بیشتری دارد:
• قرمزی چشم
• درد چشم
• ترشحات چشم
• خیسی چشم
• حساسیت به نور
• خارش
• تاری دید
عفونت و حساسیت چشم ناشی از آرایش را چگونه درمان کنیم؟
راه مختلفی برای اینکار وجود دارد که میتوانید انجام دهید. ولی به یاد داشته باشید که به هنگام مواجه شدن با درد و علائم نادر دیگر حتما به پزشک مراجعه کنید.
۱. صورت خود را با آب خنک بشویید
ممکن است فکر کنید که روش بسیار ساده است و احتمالا تاثیری ندارد. در حالیکه اینطور نیست. وقتی صورت تان را با آب خنک بشویید جدای از خاصیت خنک کنندگی آن که به کاهش خارش کمک میکند، آلودگی ها را از روی پوست و مژه ها پاک میکند و منجر به بهبود روند قرمزی میشود.
۲. داخل چشم های خود را با آب بشویید
به آرامی داخل چشمان تان را با آب بشویید تا هر گونه آلودگی و باکتری از آن خارج شود.
۳. کمپرس آب سرد بر روی چشمان خود بگذارید
کمپرس آب سرد از خارش و در نهایت از قرمزی چشم میکاهد. برای اینکار یک حوله را با آب خنک بشویید و آب آنرا بگیرید و بر روی چشمان تان قرار دهید. یا حتی میتوانید حوله را به مدت ۱۵ دقیقه در داخل یخچال قرار دهید و سپس درحالیکه به پشت دراز کشیده اید، آنرا بر روی چشمان خود قرار دهید.
۴. کمپرس آب گرم بر روی چشمان خود بگذارید
گرما میتواند جریان خون ناحیه مورد نظر را افزایش دهد و تولید چربی را در ناحیه مژه ها بهبود دهد که در نتیجه باعث کاهش عفونت و قرمزی چشم میشود. حوله با آب گرم بشویید؛ آب آنرا بگیرید و بر روی چشمان خود قرار دهید. ناحیه اطراف چشم ناحیه حساسی است بنابراین از دما بالا خودداری کنید.
۵. استفاده از اشک مصنوعی
اشک، چشم ها را چرب میکند و به تمیز نگه داشتن آنها کمک میکند. برای از بین بردن خشکی (که میتواند منجر به تحریک سریعتر توسط محصولات آرایشی شود) از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید.
۶. لنزهایتان را عوض کنید
مواد موجود در داخل برخی لنز ها میتواند احتمال ابتلا به عفونت و قرمزی را افزایش دهد. بنابراین اگر از لنز استفاده میکنید و متوجه قرمز شدن چشم هایتان شده اید ابتدا با پزشک خود مشورت و زیر نظر او لنزهایتان را عوض کنید.
۷. از بهداشت محیط های آرایشی و کلینیک های زیبایی اطمینان حاصل کنید
یکی از چیزهایی که میتواند منجر به حساسیت چشم و حتی عفونت های جبران ناپذیر شود، استفاده از ابزارهای آلوده به هنگام عمل های زیبایی مثل اکستنشن مژه است. لذا حتما قبل از انجام چنین عمل هایی از تمیزی و بهداشت محیط اطمینان حاصل کنید.
چگونه از قرمزی و حساسیت چشم ناشی از آرایش جلوگیری کنیم؟
شما میتوانید هم آرایش داشته باشید و هم از چشمان خود مراقبت کنید. برای کاهش خطر مشکلات چشمی ناشی از آرایش، این کارها را انجام دهید:
• لوازم و ابزار آرایشی تان را با کسی به اشتراک نگذارید
از به اشتراک گذاشتن ابزار و لوازم آرایشی تان خودداری کنید. این کار هم از شما و هم از بقیه محافظت میکند. زیرا همانطور که در قسمت های قبل گفتیم، ویروس ها و باکتری ها میتوانند به سرعت متنقل شوند و در نهایت منجر به عفونت چشم ها شوند.
• لوازم آرایشی قدیمی را دور بریزید
همه محصولات آرایشی تاریخ انقضا دارند. اغلب تاریخ انقضای محصولات آرایشی چشم به این شکل هستند؛ ریمل تا ۳ ماه، سایه چشم ۶ ماه، خط چشم مایع و ژلی تا ۴ ماه. باکتری ها و قارچ ها در لوازم آرایشی قدیمی فورا رشد میکنند. بنابراین با به روز نگه داشتن محصولات و لوازم آرایشی خود از عفونت های باکتریایی جلوگیری کنید.
• در صورت تغییر بافت یا بوی محصولات ارایشی، آنهارا تعویض کنید
اگر محصولات آرایشی چشم تان خرد شد، تغییر رنگ و یا تغییر بو داد انهارا عوض کنید. بهترین کار این است که هر ۳ تا ۴ ماه یکبار آنهارا تعویض کنید.
• مواد تشکیل دهنده را بررسی کنید
همیشه برچسب مواد تشکیل دهنده را بررسی کنید. مخصوصا اگر مستعد آلرژی هستید. یک حساسیت ساده میتواند منجر به عفونت شود. تنها راه برای جلوگیری از واکنش آلرژیک، اجتناب از موادی است که باعث حساسیت میشود. از هرگونه موادی که حاوی مواد شیمیایی آزمایش نشده و یا حساسیت زا هستند، خودداری کنید.
• صورت تان را بشویید
شستن صورت قبل از آرایش میتواند احتمال عفونت و قرمزی چشم را کاهش دهد. از تمیز بودن پلک ها و مژه هایتان اطمینان حاصل کنید. هرگز با آرایش به رختخواب نروید. قبل از خواب حتما تمام آرایش صورت خود را پاک کنید. اگر از پاک کننده های مخصوص استفاده میکنید، پس از آن صورت تان را با آب بشویید تا مواد پاک کننده منجر به عفونت و قرمزی چشم هایتان نشود.
• به هنگام خط چشم کشیدن مراقب باشید
از کشیدن خط چشم در قسمت داخلی مژه خودداری کنید. ممکن است منجر به خراش و صدمه به چشم تان شود.
• پس از عفونت تمام لوازم آرایشی خود را جایگزین کنید
نگه داشتن آن ریمل گران قیمت وسوسه انگیز است ولی خطرناک است. پس از ابتلا به عفونت چشمی، لوازم آرایشی هایتان را به روز کنید. این تنها راه برای جلوگیری از عفونت مجدد است.
نکاتی دیگر برا جلوگیری از ابتلا به عفونت و قرمزی چشم عبارتند از:
• از ابزار و لوازم آرایشی چشم خود در جایی تمیز و به دور از الودگی نگه داری کنید.
• اگر دچار عفونت یا قرمزی چشم شدید، آرایش نکنید.
• از آرایش براق و متالیک خودداری کنید. زیرا مواد ریز آن میتواند وارد چشم و منجر به تحریک و عفونت آن شود.
• از خط لب بعنوان به خط چشم استفاده کنید، زیرا خط لب شما ممکن است میکروب هایی را از دهان تان به چشم ها انتقال دهد.
• ریمل خشک شده را دور بریزید و سعی در احیا کردن آن نکنید زیرا میتواند منجر به قرمزی و آلودگی چشم شود.
• دست هایتان را قبل از آرایش بشویید.
• در صورت تجمع گرد و غبار بر روی ابزار و لوازم آرایشی، آنهارا با یک دستمال مرطوب، تمیز کنید.
سخن پایانی
قرمزی و حساسیت چشم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها استفاده از محصولات آرایشی، به خصوص محصولات قدیمی و آلرژی زا است. هر چند که این نوع قرمزی اغلب با درد خاصی همراه نیست ولی مسئله مهمی محسوب میشود. ما در این مقاله به روش های رفع قرمزی و حساسیت چشم و همینطور جلوگیری از آن پرداخته ایم.