آسیب های خالکوبی یا تاتو برروی پوست

خالکوبی یا همان تاتو روی پوست میتواند منجر به تعدادی از خطرات از جمله عفونت های پوستی، واکنش های آلرژیک و ایجاد زخم شود. عوارض خطرناک تاتو کردن و ریسک های آن ممکن است در صورت مراجعه به افراد غیر متخصص و مراکز غیرمجاز بدتر شده و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. جدا از این خطرات آیا باید نگران ابتلا به سرطان در اثر جوهر خالکوبی بود؟ ادامه مطلب را بخوانید تا ببینید علم چه میگوید، عوارض خطرناک تاتو کردن چیست و چگونه میتوانید از خود در برابر عوارض جانبی رایج مرتبط با خالکوبی محافظت کنید.
 

 

عوارض خطرناک تاتو یا خالکوبی بر روی پوست

خالکوبی در بین افراد، بخصوص نسل جوان تر به دلایل مختلف محبوب شده است. اما قبل از اینکه بخواهید تصمیم بگیرید که با استفاده از جوهر پوست خود را طراحی کنید باید به تمام عواقب و عوارض آن آگاهی داشته باشید. در ادامه به توضیح این عوارض میپردازیم.

۱. تاتو کردن و سرطان پوست

آیا خالکوبی باعث سرطان پوست میشود؟ این سوالی است که محققان سالهاست با آن درگیر هستند. درحالیکه هیچ ارتباط مستقیمی بین خالکوبی و سرطان پوست وجود ندارد ولی برخی از مواد موجود در جوهر تاتو میتواند با سرطان مرتبط باشد.

آیا جوهر خالکوبی منجر به ایجاد سرطان پوست میشود؟

 

عوارض جوهر خالکوبی بر روی پوست

 

وقتی صحبت از سرطان پوست میشود، جوهر سیاه بویژه میتواند خطرناک باشد زیرا دارای سطح بسیار بالایی از بنزو است. این ماده بعنوان یک ماده سرطان زا معرفی شده است. از این رو خالکوبی های سیاه نگرانی های بیشتری را ایجاد میکنند. تغییر رنگدانه پوست یکی از اولین نشانه های سرطان پوست به ویژه ملانوما است. هنگامی که قسمتی از پوست بدن با جوهر خالکوبی رنگ میشود، ممکن است افراد نتوانند فورا متوجه تغییرات در رنگدانه های پوست شان شوند.
یکی دیگر از دلایل نگران کننده این است که با گذشت زمان ممکن است خالکوبی ها محو شوند و رنگدانه های خود را از دست بدهند. این امر بویژه درمورد خالکوبی هایی با جوهر سیاه که تمایل دارند با سرعت بیشتری از بین بروند صادق است. هنگامی که یک خالکوبی شروع به پاک شدن و از دست دادن رنگدانه های خود میکند، میتواند بسیاری از ترکیبات سرطان زا را ایجاد کند.

۲. تاتو و واکنش های آلرژیک

اگر پوست شما به عطرها، محصولات آرایشی یا لوسیون ها حساس است، بهتر است قبل از انجام خالکوبی، مجددا به آن فکر کنید. معمولا افراد به رنگ های مورد استفاده در تاتو واکنش آلرژیک نشان میدهند. گاهی اوقات افراد بر این فرض نادرست هستند که جوهر بی ضرر است. ولی درواقع جوهر با بسیاری از مواد شیمیایی و مواد غیرطبیعی پر شده است که میتواند پوست فرد را تحریک کند. اگر میدانید که پوست حساسی دارید و یا مدام دچار حساسیت میشوید، بهتر است قبل از انجام تاتو با یک متخصص مشورت کنید. علائم واکنش آلرژیک مرتبط با خالکوبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• قرمزی

• ورم

• راش یا کهیر

• تاول زدن

• خارش

مهم است بدانید، درحالیکه بسیاری از واکنش های آلرژیک بلافاصله پس از خالکوبی رخ میدهند، ممکن است گاهی اوقات این علائم هفته ها یا سالها بعد ایجاد شوند.

۳. تاتو و عفونت های پوستی

عفونت های پوستی ممکن است در نتیجه آلودگی ناشی از سوزن های غیر استریل یا سایر ابزارهای خالکوبی ایجاد شود. همچنین اگر به درستی از زخم خالکوبی خود مراقبت نکنید، این عفونت ها میتوانند ایجاد شوند. علائم عفونت پوستی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• ورم

• قرمزی

• خارش

• درد

• زخم های باز

• تب

• لرز

اگر این علائم را دیدید فورا به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است برای کمک به بهبود انها آنتی بیوتیک تجویز کند.

۴. تاتو و ایجاد زخم

فرآیند خالکوبی باعث ایحاد زخم در عمق درم (لایه میانی) پوست میشود. حتما باید از خالکوبی خود مراقبت کنید تا زخم التیام یابد. با این حال خالکوبی هایی که به درستی بهبود نمی یابند ممکن است منجر به زخم شوند. عفونت های پوستی، واکنش های آلرژیک و خاراندن از دیگر عوارض تاتو کردن محسوب میشوند. 

۵. تاتو کردن و بیماری های عفونی

تاتو کاران با مجوز حرفه ای ملزم به استفاده از سوزن های استریل شده هستند. استفاده از سوزن های استریل نشده با افزاایش خطر ابتلا به برخی بیماری های عفونی مرتبط است از جمله:

• هپاتیت C

• ایدز

• استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA)

درحالیکه رابطه علی قطعی بین خالکوبی و سرطان وجود ندارد، هر دو هپاتیت C و ایدز با افزایش خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان مرتبط هستند و جزء عوارض خطرناک تاتو کردن محسوب میشوند.

۶. عوارض خطرناک تاتو کردن مثل هپاتیت

همانطور که گفتیم، هپاتیت یکی از نگرانی های اصلی در رابطه با خالکوبی است. هپاتیت تقریبا از افرادی که با یکدیگر سوزن مشترک دارند، منتقل میشود. به همین دلیل است که قبل از اینکه به آنها اجازه دهید تا بر روی پوست شما تاتو انجام دهند، باید سالن خالکوبی خود را بررسی کنید. چندین بار از فضای آنها بازدید کنید و مطمئن شوید که همه کارکنان قبل از اینکه شروع به خالکوبی کنند موارد بهداشتی را رعایت کرده و از سوزن های جدید و تمیز استفاده میکنند.

۷. تاتو و واکنش های ام آر آی بر روی پوست

اگرچه که این مورد نادر است اما در صورت انجام MRI ممکن است واکنش های پوستی قابل توجهی را در محل هایی که تاتو انجام داده اید تجربه کنید. در MRI از امواج رادیویی و آهن ربا استفاده میکنند تا اندام ها، استخوان ها و سایر قسمت های بدن شما را ببینند. اما وقتی پوست خالکوبی شده تحت این فرآیند قرار میگیرد، ممکن است با بثورات قرمز و التهاب مواجه شود. حتی ممکن است به سوختگی های درجه یک یا دو پوست نیز منجر شود. لذا در صورت داشتن خالکوبی به هنگام MRI حتما اطلاع بدهید. همچنین جوهر قرمز خالکوبی به دلیل ویژگی های مغناطیسی آن ممکن است واکنش به MRI را افزایش دهد.

۸. تاتو و اختلال تعریق پوست

خالکوبی ممکن است در نحوه تعریق پوست اختلال ایجاد کند. در مقایسه با پوست بدون جوهر، پوست خالکوبی شده حدود ۵۰ درصد کمتر عرق میکند. سدیم موجود در عرق، زمانیکه از پوست خالکوبی شده آزاد میشود، غلظت بیشتری دارد. پوست معمولا سدیم و الکترولیت های آزاد شده در طول تعریق را بازجذب میکند، اما خالکوبی ممکن است تا حدی این بازجذب را مسدود کند. خالکوبی های کوچک در این مورد واکنش خاصی ایجاد نمیکنند ولی اگر میخواهید خالکوبی بزرگ داشته باشید مخصوصا در پشت، بازوها و سایر قسمت ها با غدد تعریق زیاد، ممکن است با اختلالاتی در تعریق مواجه شوید.

 

عوارض خطرناک تاتو کردن

 

عوارض تاتو موقت

خالکوبی موقت ممکن است جایگزین بی ضرری برای خالکوبی دائمی بنظر برسد، اما لازم است بدانید که خالکوبی موقت نیز عوارض جانبی دارد. این عوارض میتوانند شامل موارد زیر باشند:

قرمزی در محل خالکوبی

• تاول زدن پوست

• ایجاد ضایعات قرمز پوستی

• از بین رفتن رنگدانه های پوست

• حساسیت بیشتر به نور خورشید

• جای زخم دائمی

 

عوارض تاتو ابرو

مانند بسیاری دیگر از خالکوبی ها روی قسمت های مختلف بدن، تاتو ابرو نیز به احتمال زیاد باعث مشکلات پوستی بخصوص التهاب، خراش و برجستگی های قرمز رنگ میگردد که گاهی اوقات باعث ایجاد واکنش های آلرژیک به شکل خارش غیر معمول میشود. مانند سایر خالکوبی ها، اگر در تاتو ابرو نیز از ابزارهای استریل شده استفاده نشود، احتمالا ابتلا به بیماری های خطرناکی مثل هپاتیت B و C، کزاز و ایدز وجود خواهد داشت. علاوه بر اینها قبل از بهبود تاتو ابرو، قرار گرفتن در نور مستقیم خورشید میتواند منجر به التهاب شود.

 

قبل از تاتو کردن بر روی پوست

قبل از انجام تاتو، برای معاینه پوست تان به یک متخصص مراجعه کنید بخصوص اگر ناحیه ای که میخواهید بر روی آن خالکوبی انجام دهید دارای خال یا سایر زائده های پوستی باشد. در برخی موارد خالکوبی میتواند مشکلات پوستی را پنهان کند که این موضوع میتواند تشخیص سرطان های احتمالی را افزایش دهد. لذا هرگز روی خال تاتو نکنید. نهایتا اینکه حتما پس از انجام خالکوبی مراقبت های لازم را انجام دهید. در ادامه به این موضوع هم میردازیم.

 

نکاتی برای داشتن خالکوبی ایمن

 

نکاتی برای داشتن خالکوبی ایمن

اگر با این تفاسیر همچنان به خالکوبی و تاتو روی پوست تان فکر میکنید، برای انجام آن این نکات را رعایت کنید تا با کاهش ریسک عوارض خطرناک تاتو کردن، خالکوبی ایمنی داشته باشید:
• درباره شخصی که خالکوبی را انجام میدهد پرس و جو کنید: همیشه به سراغ جای معروف با کارکنان دارای مجوز مراجعه کنید.
• مطمئن شوید که تتو کار دستکش میپوشد: دقت کنید که کسی که میخواهد روی پوست تان خالکوبی کند، حتما قبل از انجام این کار دست ها را شسته و از یک جفت دستکش جدید و تمیز استفاده میکند.
• اطمینان حاصل کنید که از تجهیزات مناسب استفاده میکند: فرد تتوکار باید از لوله ها و سوزن های مهر و موم شده استفاده کند. علاوه بر این هر ظرف، سینی و جوهر نیز باید جدید و تمیز باشد.
• اطمینان حاصل کنید که تجهیزات غیر یکبار مصرف را استریل میکند: فرد تتوکار باید از اتوکلاو (دستگاهی استریلیزاسیون حرارتی) برای استریل کردن کلیه تجهیزات غیر یکبار مصرف بین هر ویزیت استفاده کند. علاوه بر این باید جاهایی را که نمیتوان با این دستگاه استرلیزه کرد مثل سینک، میز، دستگیره کشو و غیره را با استفاده از محلول سفیدکننده و ضدعفونی کننده تمیز و استرلیزه کنند.

 

نکاتی در رابطه با مراقبت از خالکوبی جدید

شما باید پس از انجام خالکوبی به خوبی از آن مراقبت کنید تا از عفونت تاتو یا سایر انواع عوارض جانبی جلوگیری کنید. نکاتی برای مراقبت از خالکوبی وجود دارد که عبارتند از:
محل خالکوبی شده را تمیز نگه دارید: با استفاده از آب و صابون ملایم محل خالکوبی شده را به آرامی تمیز کنید. هنگام دوش گرفتن اجازه ندهید که جریان آب مستقیما با خالکوبی تماس پیدا کند تا زمانیکه بهبود یابد. به جای مالش دادن به آرامی ناحیه را خشک کنید.
از یک مرطوب کننده استفاده کنید: هر روز چندبار از یک مرطوب کننده ملایم بر روی خالکوبی خود استفاده کنید. تتوکار شما میتواند به این هدف محصول خاصی را به شما معرفی کند. در کل مطمئن شود که به ترکیبات موجود در مرطوب کننده حساسیت ندارید.
از شنا کردن خودداری کنید: در طول مدت زمانی که خالکوبی شما جدید و در حال بهبود است از رفتن به استخر، رودخانه، دریاچه، جکوزی و سایر آب ها خودداری کنید.
حداقل دو هفته فرصت بدهید تا خالکوبی بهبود یابد: بهبودی تاتو ممکن است حداقل دو هفته طول بکشد. خالکوبی خود را دستکاری نکنید زیرا ممکن است خطر عفونت را افزایش داده و به طرح خالکوبی آسیب برساند. همچنین ممکن است باعث ایجاد اسکار شود.
اگر خالکوبی تان آنطور که میخواستید نشد و میخواهید آنرا پاک کنید، برای پاک کردن آن با یک متخصص پوست مشورت کنید.

 

سخن پایانی

این روزها خالکوبی بر روی قسمت های مختلف بدن ترند شده است. اما آیا این عمل که به نوعی یک عمل زیبایی محسوب میشود، بدون خطر است؟ شواهد علمی که این را نمیگویند. خالکوبی کردن خطرات و ریسک فاکتورهایی برای سلامتی بدن و پوست دارد که در برخی مواقع میتوانند جبران ناپذیر باشند. لذا قبل از انجام هرگونه تاتو بر وی پوست خود این مطلب و مطالب علمی دیگر را بررسی کرده و با آگاهی از جوانب مختلف آن، تصمیم گیری کنید.