کاندوم چیست؟
کاندومهای زنانه از پلی اورتان ساخته شده اند و قبل از مقاربت در داخل دریچه واژن قرارداده می شوند. انتهای باز کاندوم خارج واژن قرار میگیرد و حلقه موجود در انتهای آن پیش از سرویکس (دهانه رحم) محکم قرار داده می شود.

تاریخچه استفاده از کاندوم
حال که فهمیدیم کاندوم چیست بیایید ببینم که از چه زمانی وجو داشته است. قدیمیترین نشانه از استفاده از کاندوم مربوط هزار سال قبل از میلاد مسیح است که در سنگ نگارهای به کاغذهایی ابریشمی اشاره دارد که روغن اندود شدهاند و در رابطه جنسی انسانها استفاده میشوند. تصاویر به جا مانده بر روی سنگها و دیوارها همچنین استفاده از نوعی حفاظ در نوک آلت مردان در تمدن مصریها را نشان میدهد.
تاریخچه استفاده از کاندوم در اروپا به قرن شانزدهم میلادی بازمیگردد. در سال ۱۵۴۰، بیماری آمیزشی سفلیس در دنیا شیوع پیدا کرده بود. در همین دوران، پزشکی ایتالیایی به نام گابریل فالوپیو که کاشف لولههای رحم یا لولههای فالوپ، بود با تحقیقات خود به این نتیجه رسید که مردان باید در حین رابطه جنسی از کیسه چندلایه پارچهای خیسانده شده در محلولی از نمک یا گیاهان دارویی استفاده کننده تا این بیماری منتقل نشود.
در دوره ه رنسانس بود که ساخت کاندوم از روده و مثانه حیوانات رواج پیدا کرد. اما این کاندومها هزینه زیادی داشتند و دسترسی به آنها براغی عموم مشکل بود؛ به همین دلیل مردم معمولاً هر کاندوم را چندین بار استفاده میکردند.
در سال ۱۸۴۴، چارلز گودیر فرایند افزودن گوگرد و سایر مواد شیمیایی به لاستیک را ابداع نمود و اعلام کرد که این فرایند لاستیک را انعطافپذیرتر میکند و این ابداع ناخواسته باعث آغاز عصر کاملاً جدیدی در پیشگیری از بارداری با ساخت کاندومهای لاستیکی شد. اگرچه این کاندومهای لاستیکی قابلیت کشآمدن داشتند و مانند کاندومهای روده گوسفند به سادگی پاره نمیشدند اما هنوز هم بسیار ضخیم بودند و همچنان مردم چندین بار از آن استفاده میکردند.
در دهه ۱۹۲۰ میلادی، اختراع لاتکس تحول جدیدی در استفاده و تولید کاندومها به وجود آورد. از مزایای این اختراع جدید این بود که کاندومهای لاتکس مستحکمتر و نازکتر از کاندومهای لاستیکی بودند و در مقایسه با کاندومهای لاستیکی که تاریخ انقضای ۳ ماهه داشتند از تاریخ انقضای ۵ ساله برخوردار بودند. مهمتر از همه این که با توجه به ارزان بودنشان یکبارمصرف بودند و ایمنی و سلامت آنها بالا بود. در دهه ۱۹۶۰، با به بازار آمدن قرصهای پیشگیری از بارداری، محبوبیت استفاده از کاندوم کاهش یافت، اما در دهه ۱۹۸۰ و با ظهور بیماری ایدز دوباره فروش آن افزایش یافت.
کاندوم برای چی استفاده میشود؟
سوال اصلی پس از کاندوم چیست این است که چه کاربردی دارد. کاندومهای مردانه و زنانه یکی از رایج ترین ابزار و راههای جلوگیری از بارداری است. کاندوم ها برای حفظ سلامت جنسی استفاده میشوند و هم چنین افراد را در مقابل عفونت ها و بیماریهای ناشی از رابطه جنسی، که به بیماریهای مقاربتی نیز شناخته میشوند، محافظت می کند. بیماریهای جنسی نظیر ایدز با استفاده از این روش پیشگیری از بارداری قابل کنترل میباشند. ویروسهایی از قبیل ویروس اچ آی وی نمی توانند در حین رابطه جنسی از کاندوم رد شوند.
مطالعات و پژوهشهای پزشکی مختلف امنیت کاندوم را اثبات کردهاند. این تحقیقات و مطالعات بر روی زوجهایی انجام شده است که در آن یکی از زوجین مبتلا به اچ آی وی مثبت بود و دیگری آلوده نشده بود.
این مطالعات اثبات کردهاند که اگر از کاندوم به درستی استفاده شود، هیچ یک از شریکان جنسی غیر عفونی فرد مبتلا به اچ آی وی، به این ویروس مبتلا نمی شوند.
مطالعه دیگری که بر روی ۱۰۰ زوج انجام شده، نشان داده است که با استفاده مداوم و همیشگی کاندوم، از هر ۱۰۰ زن تنها ۲ نفر به ایدز آلوده شدهاند. این مطالعه همچنین نشان داده است که استفاده غیر مداوم از کاندوم ، پانزده نفر از ۱۰۰ زن را آلوده نموده است.
در لیدی بخوانید؛ روشهای خانگی و کلینیکی برای از بین بردن ترک های پوستی حاملگی

علت پاره شدن کاندوم چیست؟
۱. انتخاب کاندوم نامناسب
– هرگز از کاندومهای تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید. کاندومهایی که تاریخ انقضای آنها گذشته است، ضعیف و شکننده شدهاند و دیگر نباید از آنها استفاده کرد.
– از کاندومهایی استفاده کنید که مطابق با استاندارهای بهداشتی باشند و مجوز بهداشتی آنها روی جعبه درج شده باشد. کاندومهای متفرقه و فاقد استاندارد، آزمایش نشدهاند و ممکن است در حین رابطه دچار پارگی شوند و با مشکل مواجه شوید.
– از مدلی استفاده کنید که مناسب با شرایط ارتباط جنسیتان است. برای مثال، کاندومهای فاقد لوبریکانت برای ارتباط واژینال ساخته نشدهاند و به همین دلیل در حین این نوع رابطه پاره میشود. افرادی که میخواهند رابطه جنسی مقعدی داشته باشند، باید کاندومی بسیار محکمتر و مقاومتر استفاده کنند. بهتر است از کاندومهای بسیار نازک استفاده نکنید زیرا خطر پاره شدن این کاندومها بسیار بالا است.
– کاندوم را متناسب با اندازه آلت تناسلی انتخاب کنید. اگر کاندوم بزرگتر باشد، امکان پاره شدن آن بیشتر است زیرا میزان سایش آن بیشتر است.
۲. نگهداری از کاندوم در جای نامناسب
بسته کاندوم را باید در جایی مناسب قرار دهید. هرگز کاندوم را جلوی پنجره، در برابر نور خورشید، روی رادیاتور، داخل یخچال و در معرض گرما یا سرما قرار ندهید. فراموش نکنید که جنس کاندوم از لاتکس است، نه سنگ! اگر آن را در برابر تغییرات دمایی قرار دهید، ضعیف و شکننده میشود و در نتیجه خیلی زود پاره میشود.
۳. بد باز کردن فویل کاندوم
زمانی که میخواهید فویل کاندوم را باز کنید بسیار مراقب باشید! بسیاری از مواقع، بدون آن که متوجه شوید، کاندوم در زمان باز کردن پاره میشود.
– هرگز از قیچی برای باز کردن کاندوم استفاده نکنید. ممکن است بدون آن که متوجه شوید، قیچی روزنه کوچکی روی کاندوم ایجاد کند و باعث پارگی آن در زمان رابطه شود.
– بسته را با دندان باز نکنید. کافی است دندان به اشتباه به خود کاندوم برخورد کند و باعث ایجاد سوراخ روی آن شود و به این ترتیب در هنگام رابطه مشکل ایجاد شود.
– از ناخنهای تیز و بلند نیز برای باز کردن کاندوم استفاده نکنید. درست است که این کار در لحظه رابطه جذاب و زیبا به نظر میرسد اما ممکن است باعث پاره شدن کاندوم شود.
همیشه کاندوم را با ظرافت و با دقت و با استفاده از دست باز کنید تا در هنگام رابطه دچار پارگی نشود.
۴. خالی نگذاشتن سر کاندوم
نقش کاندوم، ممانعت از عبور اسپرم است. اسپرمها باید در یک فضای خالی در کاندوم محبوس شوند. به همین دلیل است که سر کاندوم به گونهای طراحی شده که اسپرمها در آن محبوس شوند. اگر این فضا را خالی نگذارید، اسپرمها به آن فشار آورده و آن را پاره میکنند.
سر کاندوم نباید هوا جمع شده باشد وگرنه فشار هوا و اسپرم باعث پارگی کاندوم خواهد شد.
۵. استفاده همزمان از چند کاندوم
شاید تصور کنید که استفاده از یک کاندوم بر روی یک کاندوم دیگر محکم کاری است و مانع از پارگی آنها می شود و اما این تصور کاملاً اشتباه است. برخورد دو کاندوم با هم میتواند باعث پارگی آنها شود.
۶. خشک شدن لوبریکانت کاندوم
اگر در حین رابطه ( بخصوص در زمان سکس مقعدی ) احساس خشکی و روان نبودن می کنید، در واقع نرمکننده کاندوم از بین رفته است و باید حتماً از ژل روان کننده (لوبریکانت) مناسب استفاده کنید. خشکی و اصطکاک و نبود روان کننده باعث پاره شدن کاندوم می شود. استفاده از روان کنندههای آبی یا سیلیکونی مانع از پاره شدن کاندوم میشود.
هرگز از روان کنندههای روغنی مانند وازلین، روغن ماساژ، روغن بچه یا روغنهای طبیعی مثل روغن نارگیل استفاده نکنید. این روغنها به شدت به کاندومهای لاتکس آسیب میزنند و باعث پارگی آنها میشوند.
بیشتر بدانید؛ مدت زمان رابطه جنسی ایده آل چقدر است؟

اگر کاندوم پاره شد چه کاری باید انجام دهیم؟
• برای کاهش خطربروز بیماریهای مقاربتی
اگر احتمال میدهید که آلوده شده باشید، در کمتر از ۴۸ ساعت به نزدیکترین پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود. همچنین باید ۱۵ روز بعد از رابطه پر خطر، تست HIV بدهید. این آزمایش را ۳ ماه بعد باید مجدداً تکرار کنید تا اطمینان پیدا کنید که به ایدز مبتلا نیستید.
• برای جلوگیری از بارداری

رایج ترین روش پیشگیری اضطراری از بارداری، مصرف قرصهای ضد بارداری HD و یا LD است که به نام “قرص صبح روز بعد” مشهور شده اند که بهتر است در اولین فرصت بعد از نزدیکی بدون محافظت، از این روش استفاده شود. اگر این روش به نحوه صحیح استفاده شود، تقریبا در ۹۸% موارد از حاملگی پیشگیری میکند .
نحوه مصرف قرص های جلوگیری از بارداری
– مصرف دو عدد قرص اچ دی ( HD ) باهم و تکرار مصرف آن ۱۲ ساعت بعد.
– مصرف چهار عد قرص LD با هم و تکرار مصرف آن ۱۲ ساعت بعد.
– چهار عدد قرص تری فازیک سفید رنگ در اولین فرصت و چهار عدد دیگر ۱۲ ساعت بعد از مصرف نوبت اول